Opleiding tot Trainer Omgaan met Pesten

De Basisopleiding Trainer Omgaan met Pesten leidt deelnemers op tot gecertificeerd Sta Sterk trainer. Hiermee kun je kinderen leren beter voor zichzelf op te komen. Bij onze intensieve basisopleiding staat ervaringsgericht leren centraal. We leren je hoe je het verschil kunt maken in (onderwijs)organisaties of in je eigen praktijk. Hét verschil voor een kind, een mens, een leven.

“Wat men moet leren doen, leert men door het te doen” Aristoteles

 

Deze opleiding is interessant voor mensen uit het onderwijs en de jeugdhulpverlening. Ook zelfstandigen met een eigen praktijk die meer willen betekenen voor kinderen en ouders op gebied van weerbaarheid en pesten zijn welkom.

In 5 maanden leiden wij je op tot STA STERK trainer waarbij ervaringsgericht leren centraal staat tijdens onze 6 opleidingsdagen en het werken in de online leeromgeving.

Je leert werken met de 5 aandachtsgebieden, de basis van de STA STERK training:

 1. Assertiviteit
 2. Lichaamstaal
 3. Coping
 4. Sociale informatieverwerking
 5. Sociale vaardigheden.
sta sterk training

Na de basisopleiding:

 • geef jij een volwaardige Sta Sterk training van 10 lessen en twee ouderworkshops
 • train jij kinderen van 8-12 jaar, individueel of in groepsverband, preventief of curatief, die last hebben van onzekerheid, sociale faalangst en pesten
 • kun jij de training op maat toepassen met behulp van het totaalpakket aan trainersmaterialen dat o.a. bestaat uit draaiboeken, werkboeken, spelmaterialen en animaties om deze kinderen weerbaar te maken
 • heb je niet alleen oog voor de kinderen, je weet ook hoe je supporters, zoals ouders en professionals betrekt
 • Bonus: Feel Fine Online workshop zodat je kinderen ook weerbaar kunt maken in de digitale wereld

 

 

 

Direct aanmelden opleiding

 

Vraag voor meer informatie een uitgebreid pakket aan. (Let op, het informatiepakket kan in de spam belanden)

Informatiepakket aanvragen

 Mocht u via bovenstaande knop geen informatie ontvangen, dan kunt u de informatie ook aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij werken aan het verbeteren van alle communicatielijnen binnen deze nieuwe website.


Wil jij meer weten over de opleiding Trainer Omgaan met Pesten?

Lees dan snel verder of klik via onderstaande inhoudsopgave direct door naar specifieke informatie

 

 

Wat en hoe leer je tijdens de basisopleiding?

In de opleiding staat ervaringsgericht leren centraal. Tijdens de live dagen oefenen we veel met onderdelen uit de Sta Sterk training. Dit doen we met rollenspellen, opdrachten, oefeningen en spellen. Daarnaast krijg je in de online leeromgeving verdieping in theorie en achtergronden van de problematiek rondom pesten en weerbaarheid. Ook loop je stage en werk je aan verdiepingsopdrachten en een persoonlijk ontwikkelingsplan. Naast persoonlijke begeleiding van een docent, werk je ook samen met een maatje.

Een greep uit de onderwerpen die in de opleiding aan bod komen:

 • Het verschil tussen sub-assertief, assertief en agressief reageren, onze stoplicht metafoor en de Sta Sterk punten.
 • Situatie specifieke vaardigheden zoals eigen mening geven, nee zeggen, zeggen waar je last van hebt, meedoen, omgaan met buitensluiten, hulp vragen en hulp bieden.
 • Pestproblematiek, groepsdynamiek, zelfvertrouwen, helpende gedachten, ontspanning, supporters, ouderavonden.

 

TOMP foto klassikaal

 

Voor wie is deze opleiding?

Pedagogisch professionals die meer willen betekenen voor kinderen en ouders op het gebied van weerbaarheid en pesten. Zij werken als zelfstandigen of in dienst van organisaties.

De opleiding tot trainer Omgaan met Pesten is interessant voor professionals:

  • Uit het onderwijs

"Als leerkracht en vertrouwenspersoon was ik al dagelijks bezig om de kinderen veiligheid en stabiliteit mee te geven. De opleiding Trainer Omgaan met Pesten kwam voor mij als een logisch gevolg op alles wat er op mijn pad is gekomen."

Ingeborg (leerkracht basisonderwijs)

  • In de jeugdhulpverlening

"In ons team hadden we een eigen weerbaarheidsprogramma. Toch merkte ik dat we te weinig betekenden voor kinderen die tegen pesten aanliepen. Zij hebben een gerichte en stapsgewijze aanpak nodig om de weerbaarheid te vergroten en opgelopen schade te overwinnen. De opname van de Sta Sterk training in ons aanbod is een waardevolle aanvulling."

Martijn (Jeugd en welzijnswerk)

  • Die werken als zelfstandige in een eigen praktijk (zoals therapeuten, trainers, kindercoaches)

“Er werd naar mijn idee een ideale mix gegeven van werkvormen binnen het programma, waardoor het erg makkelijk was de lange dagen vol enthousiasme en energie te doorlopen. De opleidingsmap is zo compleet!! Het geeft zoveel houvast dat het mij veel zelfvertrouwen geeft.” 

Ilse (zelfstandig trainer & coach)

“Mijn opleiding tot trainer Omgaan met Pesten is de start geweest van het uitkomen van mijn droom: het opzetten van een eigen praktijk.”

Patricia (zelfstandig kindercoach)

  • Die al antipestcoördinator zijn

Ook steeds meer anti-pestcoördinatoren kiezen ervoor zich aanvullend te scholen en specialiseren in interventies. Naast een coördinerende functie en het vervullen van de rol van aanspreekpunt, kunnen zij dan ook gericht methodieken inzetten ter preventie of juist het aanpakken van pesten op school. Hierbij kun je denken aan interventies voor een specifieke groep of individuele leerlingen en ouders.

“Tijdens de opleiding vielen alle stukjes voor mij op hun plek in de volwaardige Sta Sterk training. Met een duidelijke opbouw kan ik nu in logische stappen werken aan gedragsverandering. Ik heb na de basisopleiding gekozen voor het volgen van specialisaties en vervolgopleidingen. Daardoor kan ik nu ook intensieve trainingen geven aan professionals en anti-pestprogramma’s op school."

Marloes (antipestcoördinator, leerkracht en vervangend directeur basisonderwijs)

 

 

Niveau en toelating

 • HBO werk- en denkniveau
 • Ervaring in opleiden, trainen, geven van therapie en/of hulpverlening
 • Communicatief zeer vaardig.

Toelating tot de opleiding wordt pas definitief na het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen met jou of je aan de toelatingseisen voldoet of dat er eventueel nog aanvullende eisen gesteld worden. Twijfel je of je aan de eisen voldoet en wil je graag deelnemen? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met ons op. Wij denken graag in mogelijkheden!


Betrokken docenten: Mirelle Valentijn en Inge Coolen

De docenten van de basisopleiding zijn beiden trotse verspreiders van de Sta Sterk Methodiek, ontstaan vanuit het werk van Dieta Uyterlinde. Zij zijn betrokken bij het verder ontwikkelen van de methode en het trainersmateriaal. Beiden leverden een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de opname in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJi. Ook vervullen zij een actieve rol binnen het steunpunt voor trainers en zijn nauw betrokken bij het stichtingsbestuur. Daarnaast hebben ze allebei ruime ervaring in het werken met de Sta Sterk methodiek vanuit hun eigen praktijk en geven zij al bijna 20 jaar les aan volwassenen. Deze ervaringen zetten zij vol enthousiasme in tijdens de opleiding.

mirelle

Mirelle Valentijn

Omgangskundige, docent, trainer, coach
Oprichter Kenniscentrum Omgaan Met Pesten
inge

Inge Coolen

Psycholoog, docent, trainer, kindercoach
Vennoot Kenniscentrum Omgaan met Pesten

 

Wat zeggen deelnemers over de docenten?

“Mirelle liet de ‘stof’ voor mij leven. Haar enthousiasme is zó aanstekelijk, ze heeft ongelofelijk veel kennis die ze met hart en ziel overdraagt. Ze leidt je op en laat je los wanneer je zover bent, maar je kan altijd op haar terugvallen. Ze is een bijzonder mens en het hart van onze mooie Stichting Omgaan met Pesten.”
Inge (zelfstandig kindercoach)

“Mirelle is een erg fijne, liefdevolle en enthousiaste docent! Ongelofelijk knap hoeveel ze weet van het onderwerp pesten en de stichting/opleiding. Ga zo door!”
Mijke (antipestcoördinator, gedragsspecialist en leerkracht basisonderwijs)

“Inge is een heerlijke aanvulling op Mirelle. Zorgt voor veilige, fijne sfeer. Leuke persoonlijke en concrete voorbeelden vanuit haar eigen praktijk en ervaring. Fijne feedbackgever tijdens rollenspelen, gaf me daarin gevoel van vertrouwen en rust.”
Manon (pedagogisch medewerker kinderopvang)

“Inge staat heel duidelijk ver boven de stof; fijn om haar expertise te kunnen delen.”
Mireille (antipestcoördinator voortgezet onderwijs)

 

Investering en wat krijg je hiervoor?

Nieuw! Keuze uit weekend of dagopleiding

Op dit moment is er een wachtlijst voor de weekendopleiding die start in november 2020. Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vragen over de wachtlijst.

Dagopleiding start 2021

5 lesdagen op donderdag:
14 & 28 januari, 11 februari, 4 & 18 maart

1 donderdag toetsdag: 1 april
1 zaterdagmiddag:
BONUS Feel Fine Online specialisatie
zaterdag 17 april*
1 donderdagochtend diploma-uitreiking + lunch: 10 juni

 

Aanmelden

weekendopleiding start voorjaar 2021 

Opleidingsweekend 1: 10 & 11 april
Opleidingsweekend 2: 5 & 6 juni
Opleidingsdag: 3 juli

1 zaterdag toetsdag: 11-9
1 zaterdagmiddag diploma-uitreiking &
BONUS Feel Fine Online specialisatie:
zaterdag 9 oktober*

 

Aanmelden

* In dit weekend kun je direct de vervolgopleiding Sta Sterk op School en 2 specialisaties (jonge kind en jongeren) volgen. Tip: kies voor pakketkorting

 

 Basisopleiding Sta Sterk trainer € 2195,- 
(organisatie-tarief: € 2695,-)

De investering is inclusief:

 • Mooie trainingslocatie, inclusief koffie, thee, versnaperingen en lunch
 • Online leeromgeving met studiematerialen, webinars & Q&A's
 • Online studiegroep
 • Begeleiding van twee betrokken docenten
 • Handboek Omgaan met Pesten, inclusief draaiboek training
 • De Sta Sterk map (werkboek voor kinderen)
 • Begeleiding persoonlijk ontwikkelingsplan, stage en opdrachten van een vaste docent
 • Kennistoets & proeve van bekwaamheid
 • Digitale follow ups
 • Startpakket

 

TOMP foto buiten ballon

 

Specialisaties en vervolgopleidingen: persoonlijke opleidingsroute

NIEUW bij het Kenniscentrum!

Een persoonlijke opleidingsroute met keuzemogelijkheden

De basisopleiding kan aangevuld worden met specialisaties en het uitbreiden van licenties. Je kunt je eigen opleidingsroute samenstellen. Je leest hier meer over in de opleidingsgids.

 • Specialisatie Sta Sterk training voor het jonge kind
 • Specialisatie Sta Sterk training voor jongeren
 • Specialisatie Stevige Stap training voor (aankomend) brugklassers
 • Vervolgopleiding anti-pestprogramma Sta Sterk op School
 • Workshops voor kinderen, jongeren (ook een aanbod op maat, gebaseerd op de sta sterk training), ouders, professionals en vrijwilligers verzorgen
 • Masteropleiding anti-pestprogramma Omgaan met Elkaar
 • Masteropleiding anti-pestprogramma trainer Sociale Veiligheid

 

Pakketaanbiedingen

Totaalpakket

Basisopleiding Trainer Omgaan met Pesten
+ 3 specialisaties
+ Vervolgopleiding: Sta Sterk op School Trainer

Losse prijs:
€ 3740,-

(organisatie tarief € 4240,-)

PAKKET aanbieding: € 3490,-

€ 250,- KORTING 

Organisatie tarief: € 3990,-

Specialisatie pakket

Basisopleiding Trainer Omgaan met Pesten
+ 3 specialisaties

Losse prijs:
€ 3045,-

(organisatie tarief € 3545,-)

PAKKET aanbieding: € 2895,-

€ 150,- KORTING

Organisatie tarief: € 3395,-


Trainingsdata en locatie

In de agenda en de opleidingsgids kun je meer informatie vinden over de specialisaties en vervolgopleidingen en de data waarop deze plaatsvinden.

De trainersopleidingen van Kenniscentrum Omgaan met Pesten vinden plaats bij Mind 'n Motion in Vinkeveen.

 

Erkende Sta Sterk training

De Sta Sterk training is erkend. Deze erkenningen hebben waarde voor scholen en gemeente-instellingen die zich inzetten voor zorg en welzijn van de jeugd. Hierdoor krijgen trainers gerichte verwijzingen of generen opdrachten voor opdrachtgevers.

 1. De Sta Sterk training is opgenomen in de databank effectieve jeugdinterventies 
 2. In de JGZ-richtlijn individuele hulp bij pesten

Accreditaties & Erkenning


Informatiebijeenkomst

Natuurlijk mag jij je direct inschrijven voor de opleiding. Wil je eerst een complete indruk van de opzet, inhoud, studiebelasting, stage en kosten voor de opleiding en het samenstellen van jouw persoonlijke opleidingsroute? Vraag dan de opleidingsgids aan en of bezoek onze informatiebijeenkomst.

Soms komt de opleidingsgids na aanvraag in de ‘spam’ of 'ongewenste email' terecht. Wanneer je denkt niets te hebben ontvangen in reactie op jouw aanvraag, raden wij je aan in de ‘spam’ of 'ongewenste email' te kijken of contact met ons op te nemen via 0297 - 27 46 05 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Licentie en aansluiten bij steunpunt voor trainers

Keurmerk Gecertificeerd Trainer OMP

De Stichting Omgaan met Pesten werkt met licenties. Een licentie wordt verstrekt na het afsluiten van een opleiding en ontvangen van een diploma of het volgen van een specialisatie en ontvangen van een certificaat van het Kenniscentrum Omgaan met Pesten. 

Met jouw licentie mag jij het keurmerk gecertificeerd Trainer omgaan met pesten voeren. De stichting waarborgt de kwaliteit en deskundigheid van trainers Omgaan met Pesten en beschermt de naam Omgaan met Pesten. Om je licentie te behouden dient een trainer jaarlijks aan bepaalde eisen te voldoen.

 

Gecertificeerde trainers kunnen zich aansluiten bij het Steunpunt voor Trainers Omgaan met Pesten en gebruik maken van de diensten van het steunpunt:

 • een persoonlijke pagina op de website van de Stichting Omgaan met Pesten
 • onder de aandacht brengen van je aanbod op de website van de Stichting Omgaan met Pesten (agenda, nieuws, blog)
 • ontvangst van de nieuwsbrief
 • deelname aan bijscholing op de landelijke dagen voor trainers Omgaan met Pesten
 • folders, posters, lesmaterialen zoals werkboeken, diploma's en presentjes voor deelnemers tegen vergoeding
 • toegang tot intranet voor trainers omgaan met pesten en online materialen & animaties
 • invloed op de ontwikkeling van materialen en methode

Opleidingsgids aanvragen

Onze ambitie

Onze wens is dat alle kinderen en jongeren in Nederland terecht kunnen bij een trainer omgaan met pesten, zodat ze veilig opgroeien tot volwassenen die sterk in het leven staan. Door veel trainers op te leiden kunnen wij pesten voorkomen en aanpakken. 

Hiervoor hebben we jou nodig, de volgende verschilmaker!

 

Direct aanmelden opleiding