Dag tegen Pesten interview Radio Salto

Radio SALTO interview Dag tegen Pesten 2023 Sophie en Mirelle

Bron: Radio Salto

Op de Landelijke Dag tegen Pesten waren Mirelle Valentijn en derdejaars Toegepaste Psychologie Student en Stagiaire bij ons kenniscentrum, Sophie van den Hadelkamp, te gast bij Radio Salto. Klik hier om het interview te bekijken en te beluisteren.

In het interview stonden zij stil bij het belang van aandacht voor veilige groepen creëren en actief ondersteunen bij groepsdynamiek. De Dag tegen Pesten draagt bij aan doorlopende aandacht voor Sociale Veiligheid en kan ingezet worden als follow up op de Week tegen Pesten.

Plagen en pesten uit elkaar houden kan complex zijn. Mirelle bood hierbij een waardevolle handreiking.

De omvang van het pestprobleem kwam aan bod die zich voor doet in alle omgevingen waar mensen samen komen. In de preventie van pesten is het belangrijk om oog te hebben voor de omgang met elkaar. Of je nu met kinderen en jongeren werkt in het onderwijs, de BSO binnen de kinderopvang, de (sport)vereniging, iedereen kan een goede klasgenoot, speelkameraadje of teamgenoot zijn. Daarbij is het nodig om aandacht te hebben voor vaardigheden die al beheerst worden en die nog lastig zijn. Opkomen voor jezelf, hulp vragen, opkomen voor een ander kunnen het verschil maken.

Ook in het bedrijfsleven en onder ouderen komt pesten voor. De context verschilt, het pestgedrag is gelijk.

Uiteraard spraken we over het betekenisvolle werk van het landelijk team Sta Sterk trainers dat zich inzet voor het voorkomen, tijdig signaleren en aanpakken van pesten.

Tot slot stonden we stil bij eenzaamheid als een van de meest pijnlijke gevolgen van pesten, waarbij iedereen het verschil kan maken.

Yvar Wester en Noah van Moppes, verzorgen samen een groep studenten, vanuit de minor ‘Radio’ een deel van de radioprogramma’s van Radio Salto. Zij vonden het belangrijk om aandacht te vragen voor de Dag tegen Pesten en de luisteraars hierbij te betrekken.  

Een mooie samenwerking tussen studenten van de Hogeschool Leiden, de Hogeschool van Amsterdam en ons kenniscentrum.