In eenzaamheid gepest: pesten gebeurt overal!

Kinderombudsvrouw let ook op pesten buiten schooltijd NOS

Bron: nos.nl

door Inge Coolen - Docent en mede-eigenaar Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Voor ons komt het helaas niet als een verrassing. Toch vinden wij het heel fijn dat de kinderombudsvrouw aandacht vraagt voor pesten buiten schooltijd https://nos.nl/artikel/2432589-kinderombudsvrouw-let-ook-op-pesten-buiten-schooltijd . De belangrijkste reden is dat kinderen het meeste last van pesten hebben als zij op meerdere plekken gepest worden én als zij niet praten over pesten. Pesten gebeurt het meest op school en toch vindt pesten overal plaats: in de buurt, bij de BSO, bij de (sport)vereniging, online, etc. Kinderen die op meerdere plekken en vaker gepest worden, geven een hun leven een onvoldoende. Zij vinden het vooral belangrijk dat andere kinderen weten hoe het voelt om gepest te worden. Ook willen kinderen die gepest worden dat hun pesters steviger worden aangepakt. Die behoefte begrijpen wij wel. We weten helaas ook dat dat het pestprobleem niet oplost.

Iedereen in de samenleving (volwassenen én kinderen) moet pesten en discriminatie serieus nemen en niet meer toestaan. Anders kunnen we pesten nooit aanpakken. Een aantal belangrijke dingen die moeten gebeuren zijn:

- Het is belangrijk dat er ook programma's tegen pesten komen op andere plekken dan school. Bijvoorbeeld in de buurt en online. Daar moeten de ministeries samen aan werken.
-
Voor alle kinderen is het belangrijk dat zij hulp krijgen bij pesten. Ook als dat niet helpt om het pesten te stoppen. Zo weten zij in ieder geval dat zij niet alleen staan.
-
Veel kinderen vinden het moeilijk om over pesten te praten. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen. Maar praten over pesten is belangrijk. Alleen dan kun je geholpen worden. Daarom moeten we samen met kinderen kijken, hoe we gepeste kinderen kunnen helpen om makkelijker over het pesten te praten.
-
Volwassenen vinden het soms ook moeilijk om over pesten of discriminatie te praten. Daarom moeten alle volwassen die met kinderen werken, zoals leerkrachten of jeugdhulpverleners, leren hoe ze dit het beste kunnen doen. Dit moeten ze al leren als ze zelf nog aan het leren zijn om leerkracht of jeugdhulpverlener of politie-agent te worden.

Bron: In eenzaamheid gepest

 

Wil jij kinderen en volwassenen ondersteunen bij het aanpakken van pesten?

Wil jij helpen kinderen én volwassenen te leren praten over pesten, hoe ze hulp kunnen zoeken en hulp kunnen bieden? Word dan ook Sta Sterk trainer.            Samen maken wij het verschil!

 

Mirelle Valentijn vennoot kenniscentrum omgaan met pesten

Over Inge Coolen

Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later...

Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk  te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.

In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!