Toename online pesten: pestgedrag tijdens corona
pesten stond al in de top 5 onderwerpen bij de kindertelefoon
De Kindertelefoon heeft een nieuwe campagne gelanceerd: "Hoe gaat het met jou vandaag?" omdat de mensen bij De Kindertelefoon zich zorgen maken over online pesten en het online pestgedrag dat is toegenomen tijdens de corona periode. Deze campagne hebben ze ingezet om kinderen via onder andere Instagram direct te bereiken. In april 2020 ging 17% van de gesprekken over online pesten, bijna een kwart meer dan een jaar eerder in dezelfde maand. Ook in de zomer lag het percentage veel hoger dan vorig jaar.
Bron: Instagram Kindertelefoon
van online pesten naar online veilig
Vanuit het Kenniscentrum en de Stichting Omgaan met Pesten wensen wij iedereen dat ze zich prettig en sterk voelen, ook in de online omgeving. Zeker in de periode voor de zomervakantie waarin er veel kinderen en jongeren thuis zaten en ook nu zitten er nog een flink aantal kinderen thuis. In deze periode is het extra belangrijk om je online prettig en weerbaar te voelen. Trainers in heel Nederland verzorgen de Workshop Feel Fine Online
Deze workshop is ontstaan vanuit een eerdere campagne over online pesten in de week tegen pesten. Het lespakket is nog steeds te downloaden op www.omgaanmetpesten.nl/lespakket.
praat over (online) pesten
Naast de vragen die De Kindertelefoon nu aan kinderen stelt, beantwoorden zij ook 5 veelgestelde vragen. Ook hier is de belangrijkste boodschap: praat erover. Online pesten is volgens de organisatie niet los te zien van het traditionele pesten. “Het begint vaak op het schoolplein en gaat dan online verder. ”Maar online pesten kan erger uitpakken dan de traditionele vormen. “Een groter publiek kan het zien, er bestaat een kans dat het 24 uur per dag doorgaat, de inhoud kan moeilijker worden verwijderd en soms is de afzender onbekend”, aldus de Kindertelefoon.
Extra belangrijk dus om als ouders, juist in deze tijd te letten op uw kind en de signalen die je ziet die te maken zouden kunnen hebben met online pesten. Zoals extra boos, verdrietig en/of gefrustreerd zijn als ze online zijn geweest. Er kunnen ook fysieke klachten optreden als hoofdpijn en buikpijn en de schoolresultaten kunnen eronder lijden.
Sinds 2019 krijgen de trainers in opleiding een bonus workshop "Feel fine online' aangeboden, omdat wij bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten het belang van kennis en kunde over online pesten onderstrepen. Pas dan kun je kinderen en jongeren echt goed helpen om (online) pesten te voorkomen en te stoppen.
Wil jij ook een Feel Fine online workshop over online pesten op scholen, bij de BSO of bij een club kunnen geven?
Over Inge Coolen
Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later...
Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.
In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!
Bronnen: kindertelefoon, Nu Junior, WNL