Gratis lespakket ‘Samen maken we het verschil!’ - Week tegen pesten

banner samen maken we het verschil

 

Omgaan met Pesten lanceert de nieuwe campagne ‘Samen maken we het verschil!’ met GRATIS lespakket

Net als voorgaande jaren biedt Omgaan met Pesten ook dit jaar weer een gratis lespakket aan voor basisscholen, het voortgezet onderwijs en andere organisaties voor de jeugd. Het lespakket kan worden ingezet in de Week tegen pesten (21 t/m 25 september) en kan nu al worden aangevraagd. Het thema van het lespakket is dit jaar: positieve groepsvorming.

 

Lespakket aanvragen

 

De Week Tegen Pesten is een initiatief van Stichting School & Veiligheid. Dit jaar is het thema: ‘Samen aan Zet’. Lees meer op Week tegen pesten. Het Kenniscentrum & Stichting Omgaan met Pesten sluiten hier bij aan met de eigen campagne ‘Samen maken we het verschil!’ 

De start van het nieuwe schooljaar vraagt dit jaar meer energie van iedereen door de invloed van de lockdown afgelopen schooljaar en de invloed van corona nu. Dit jaar heeft de Week Tegen Pesten een bijzondere betekenis in dit proces. Het gaat meer dan ooit over het belang van groepsvorming.

 

Mirelle Valentijn, docent bij het Kenniscentrum, voorzitter van de Stichting en eigen praktijk in Wilnis geeft een toelichting:

“Ons lespakket bestaat uit diverse werkvormen, tips en tools. Je kunt zelf keuzes maken om aan te sluiten bij jouw doelgroep en samen het verschil maken. Elkaar leren kennen, bewegen en samenwerken zijn kernwoorden die in de werkvormen terugkomen. Het lespakket kan in het onderwijs, maar ook in de kinderopvang of een andere omgeving waar jeugd & jongeren samenkomen worden ingezet. Daarnaast verzorg ik samen met mijn collega trainers workshops en gastlessen rondom de Week tegen Pesten voor kinderen, jongeren, ouders en professionals en vrijwilligers.”

In de praktijk merkt Inge Coolen, docent bij het Kenniscentrum en trainer in De Meern dat ieder kind het verschil kan maken.

“Een verschilmaker doet iets goeds, komt in actie en nodigt anderen uit om ook het goede te doen. Door het werken met het lespakket leren de kinderen elkaar beter kennen, zij leren elkaar zien en waarderen. Daardoor voelen groepsleden zich sterker en minder kwetsbaar en durven zij het verschil te maken. Ik geloof dat iedereen een positieve bijdrage kan leveren aan een goede sfeer in de groep.”

Sterk in kring

 De trainers van Stichting Omgaan met Pesten, experts in sociale veiligheid, zijn actief in heel Nederland. Zij zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Trainers zetten zich daarnaast belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor de Week tegen Pesten in samenwerking met ons Kenniscentrum is daar een goed voorbeeld van. De trainer bij u in de buurt kan een workshop komen geven in de Week tegen pesten.

 

Lespakket aanvragen

 

Wil jij ook verschilmaker worden? Kijk dan naar onze opleiding tot trainer  of opleiding tot antipestcoordinator. Beiden gaan dit najaar weer van start

 

Het lespakket biedt mogelijkheden om spelenderwijs met elkaar in gesprek te gaan, samen actief te zijn en met elkaar nog meer een groep te worden. De begeleider kan een groep inspireren en stimuleren, om samen een groep te zijn. Hierdoor wordt de positieve dynamiek in een groep en sociale veiligheid bevorderd en ontstaan verschilmakers. 

Een verschilmaker:

  • doet iets goeds
  • komt in actie
  • nodigt anderen uit om ook het goede te doen

Als je samen het verschil maakt:

  • heb je oog voor elkaar
  • kijk je naar elkaar om
  • nodig je anderen uit om erbij te komen en mee te doen
  • let je op elkaars grenzen 
  • geef je iemand troost of steun 
  • bied of haal je hulp als dat nodig is

Door het werken met het lespakket leren de kinderen elkaar beter kennen. De focus ligt op gedrag dat je wel wilt zien. Dat draagt bij aan het voorkomen en terugdringen van pestgedrag.