Van oppervlakkige naar effectieve complimenten!

00035Complimentenspel evenement 2

Vijf jaar geleden ontmoeten de auteurs van ‘Ik denk me Sterk’ & ‘Complimentenspel’ elkaar voor het eerst. Uit deze ontmoeting ontstond een sprankelende samenwerking, waar al veel pedagogisch en onderwijs professionals de vruchten van hebben mogen plukken.

Dat vieren zij met ons op maandag 13 november op de dag van de vriendelijkheid, “World Kindness Day”, en jij kunt daarbij zijn.

Samen met ons kenniscentrum organiseren deze auteurs een bijscholingsdag gericht op het inzetten van spelmateriaal bij het bouwen aan een positieve mindset en zelfvertrouwen. Met deze dag dragen Mirelle, Daphne & Manon bij aan sociale veiligheid, door het voeden van de menselijke kwaliteit vriendelijkheid. Wij vroegen Daphne & Manon naar de kracht van effectieve complimenten. Ze schreven een gastblog. Lees je mee?

Effectieve complimenten

Veel mensen zijn zich niet bewust van de kracht die complimenten kunnen hebben. Een goed geplaatst compliment kan niet alleen iemands dag maken, maar ook hun zelfvertrouwen vergroten en hun prestaties verbeteren. Helaas worden complimenten vaak oppervlakkig gegeven, waardoor hun effectiviteit afneemt. Maar hoe kun je een oppervlakkig compliment omzetten naar een effectief compliment? In deze blog volgen enkele tips.

Wees specifiek:

In plaats van te zeggen “goed gedaan”, vertel de persoon specifiek wat ze goed hebben gedaan. Bijvoorbeeld: “Je hebt echt goed werk geleverd aan dat rapport, de manier waarop je de gegevens hebt gepresenteerd was echt duidelijk en overzichtelijk.”

Wees oprecht:

Mensen kunnen gemakkelijk doorheen een nep compliment heen prikken. Als je het niet meent, zeg het dan niet. Het is beter om geen compliment te geven dan een compliment te geven dat niet oprecht is.

Wees relevant: 

Complimenteer de persoon op iets dat daadwerkelijk belangrijk is voor hen. Als ze hard hebben gewerkt aan een project en het succesvol hebben afgerond, complimenteer hen dan daarop in plaats van op hun nieuwe kapsel.

Wees concreet: 

Geef voorbeelden om je compliment te ondersteunen. Dit laat de persoon zien dat je het echt meent en geeft hen concrete feedback om op voort te bouwen.

Wees tactvol: 

Als je kritiek hebt op iets, gebruik dan geen compliment om dat te verzachten. Dit is geen effectieve manier van feedback geven en kan leiden tot verwarring en misverstanden.

Kortom, om een effectief compliment te geven, moet je specifiek, oprecht, relevant, concreet en tactvol zijn. Dit zal niet alleen de persoon aan wie je het compliment geeft helpen, maar het zal ook je relatie met hen versterken en hen aanmoedigen om hun beste werk te blijven leveren. Dus de volgende keer dat je iemand wilt complimenteren, denk dan goed na over wat je zegt en zorg ervoor dat het een effectief compliment is.

00034Complimentenspel evenement 2

Dit zijn voorbeelden van complimenten die niet goed geformuleerd zijn:

“Je ziet er goed uit vandaag.”
Dit compliment is oppervlakkig omdat het niet specifiek is en het is niet relevant voor iets wat de persoon heeft gedaan.

“Je bent zo slim!”
Dit compliment is oppervlakkig omdat het niet specifiek is en het is niet concreet genoeg om de persoon te laten weten waar ze goed in zijn.

“Goed gedaan!”
Dit compliment is oppervlakkig omdat het niet specifiek is en het niet relevant is voor iets wat de persoon heeft gedaan.

“Je bent zo grappig!”
Dit compliment is oppervlakkig omdat het niet specifiek is en het niet concreet genoeg is om de persoon te laten weten waar ze goed in zijn.

“Je hebt een mooie jurk aan.”
Dit compliment is oppervlakkig omdat het niet relevant is voor iets wat de persoon heeft gedaan en het is niet specifiek genoeg om de persoon te laten weten waar ze goed in zijn.

Deze complimenten zijn allemaal oppervlakkig omdat ze niet specifiek, oprecht, relevant, concreet of tactvol zijn.
Om effectieve complimenten te geven, moet je ervoor zorgen dat je deze elementen in je complimenten opneemt.

Dit zijn voorbeelden van complimenten die wel goed geformuleerd zijn:

“Je hebt echt goed werk geleverd aan dat project. Je hebt duidelijk veel onderzoek gedaan en je presentatie was heel overtuigend.”

“Ik vind het echt geweldig hoe je zo goed bent in het oplossen van problemen. Je komt altijd met creatieve oplossingen die niemand anders bedenkt.”

“Je hebt echt een geweldige manier om mensen te kalmeren en een positieve sfeer te creëren. Het maakt echt een verschil in ons team en ik waardeer het echt.”

“Je bent zo goed in het uitleggen van complexe ideeën op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Ik heb veel geleerd van je presentatie.”

“Je hebt echt een geweldige energie en positieve houding. Het maakt het werken met jou zo leuk en ik ben echt blij dat we samenwerken.”

Complimentenspel 1

Deze complimenten zijn allemaal effectief omdat ze specifiek, oprecht, relevant, concreet en tactvol zijn.
Ze benadrukken ook specifieke prestaties of vaardigheden van de persoon, wat hen helpt om hun sterke punten te erkennen en te benutten. Effectieve complimenten zijn niet alleen krachtiger, maar ze kunnen ook de motivatie en het zelfvertrouwen van de persoon vergroten, waardoor ze nog beter worden in wat ze doen.

 

kom inspiratie opdoen op de bijscholingsdag

Wil jij met spelmateriaal bouwen aan een positieve mindset en zelfvertrouwen en meer ontdekken over de kracht van gedachten en complimenten?

Ontdek meer over de kracht van positieve gedachten en complimenten

De zes belangrijkste redenen om de bijscholingsdag te volgen.  
Je krijgt:

  1. Spelvormen om direct in te zetten met jouw doelgroep.
  2. Handvatten om individueel of in groepsverband te begeleiden bij hulpvragen waarbij o.a. onzekerheid, angst om te falen, pesten, een rol spelen.
  3. Inzicht in de belangrijkste randvoorwaarden om sociale veiligheid te versterken met spelmateriaal.
  4. Tools om kinderen met een positieve blik naar zichzelf of elkaar te laten kijken.
  5. Ouders laagdrempelig betrekken bij persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren met groots effect.
  6. Samen met je collega’s en het team door ‘de talentenbril’ kijken naar je doelgroep.

enthousiast geworden? 

Kijk voor meer informatie en aanmelden in de agenda