Lily’s wijze woorden over pesten

 Hoofdzaken 2022 Lily pesten
bron: VPRO

door Inge Coolen - Docent en mede-eigenaar Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Ze is pas 9 jaar, deed mee aan het programma Hoofdzaken en is sindsdien al onder andere bij Humberto en het Jeugdjournaal geweest. Waarom? Omdat het een topper is. Omdat ze prachtig is. Omdat pesten nog steeds naar is voor iedereen die er mee te maken heeft. Omdat ze wijze en belangrijke woorden zegt!

“Dan kan je het beste gewoon lief doen tegen jezelf en dan ga je het uiteindelijk ook geloven” – Lily 9 jaar

Het verhaal van Lily doet mij terugdenken aan een jaar of 10 geleden. Ik zat te relaxen in mijn eigen tuin en ik hoorde mijn 2 buurmeisjes met elkaar praten. Ze zullen toen een jaar of 4 geweest zijn denk ik. Mijn buurmeisje zei tegen haar beste vriendinnetje: “ik wil ook zo’n haar als jij, het krult zo mooi”. Mijn buurmeisje zei: “ik wil jouw haar, jouw haar is recht en licht. Daar lachen andere kinderen tenminste niet om.” Haar beste vriendinnetje snapte daar helemaal niks van. Vervolgens gingen ze door over de kleur van hun huid. Ook die wilden ze eigenlijk wel wisselen. Het was een mooi gesprek om van achter de schutting mee te mogen luisteren. De kinderlijke vrijheid van 2 buurmeisjes en beste vriendinnen.

lily pesten Humberto
bron: RTL4

Terwijl ik de prachtige haren van Lily op tv voorbij zag komen, zag ik de prachtige haren van mijn buurmeisje weer voor me. Mijn buurmeisje heeft een paar jaar later bij mij de Sta Sterk training gevolgd. Daarin leerde ze dat ze zelf haar beste vriendin mag zijn wanneer ze in de spiegel kijkt, net als Lily dat doet. Ook leerde ze hoe ze kan reageren als een ander iets zegt over je haar of over je huidskleur of wanneer je een bijnaam krijgt die je niet leuk vindt. Mijn buurmeisjes hadden al vroeg ervaren dat er kennelijk een verschil was tussen hen, tenminste zoals anderen dat zagen. 

 

Wil jij weten hoe je met je klas in gesprek kunt gaan over de filmpjes van Lily? Lees dan de blog Kijkwijzer: 9 tips bij praten over pesten in de klas van mijn collega Mirelle Valentijn.

 

Ik sluit graag af met Lily's wijze woorden:

“Iedereen is anders en dat moet ook gewoon zo blijven” – Lily 9 jaar

 

Wil jij kinderen en jongeren ondersteunen bij het vergroten van hun eigen kracht?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator of je verdiepen in sociale veiligheid binnen de kinderopvang. Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!

 

Mirelle Valentijn vennoot kenniscentrum omgaan met pesten

Over Inge Coolen

Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later...

Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk  te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.

In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!