Maak het verschil (1/12): de kracht van stilte

 verschilmaken de kracht van stilte maart 2022

door Inge Coolen - Docent en mede-eigenaar Kenniscentrum Omgaan met Pesten

Een paar weken geleden deed ik voor het eerst van mijn leven mee aan een adem- en stilteretraite. Toen wij als groep al op de tweede dag van onze zelf verkozen stilte waren, kwam er in hetzelfde gebouw een groep mannen voor de cursus ‘Leiden vanuit mannelijke kracht’.

Terwijl ik in stilte in de hoek van de ontvangstruimte een kop thee zat te drinken om 19.00u ’s avonds, kwamen twee mannen naar de hoek waar koffie, thee, fris, bier en wijn te vinden was. “Zouden we ook zo maar bier mogen pakken?” vroeg de één aan de ander. Ik wist dat het antwoord ja was en bleef in stilte.

Binnenpretjes

“Wat doen die mensen van die andere groep eigenlijk?” vroeg dezelfde man aan de ander. “Ja, ik wilde eigenlijk een praatje met haar gaan maken, maar ze zegt niks terug dus dat schiet niet op” vervolgde hij. Ik heb een binnenpretje: ik ben wel stil, maar natuurlijk niet doof.

Als ze later op de avond dan eindelijk ontdekt hebben dat ze het bier zo mogen pakken en het groepje van 2 is aangevuld met nog wat meer mannen, begint dezelfde man van eerder weer: “is eigenlijk best handig zo’n stille vrouw” en dan tegen mij: “Kan ik je niet mee naar huis nemen?” Alle mannen van de groep lachen. Ik lach ook in mezelf en om een andere reden dan zij. Kennelijk hebben ze bier nodig om door te hebben dat ik wel kan horen, of ze hadden het op dat moment nog steeds niet door dat kan ook.

tegeltje stilte

De kracht van stilte

De kracht van mijn lachen in stilte is vele malen sterker dan de grap die de mannen met elkaar verbindt. Ik voel me sterk in mijn stilte, daar precies op dat moment. Ik heb die cursus dan ook niet nodig (al zou ik mocht dat wel het geval zijn, denk ik ook niet door de toelatingscommissie komen vermoed ik 😉).

Oplossingen ontdekken in de Sta Sterk training

In de Sta Sterk training die ik geef aan kinderen en jongeren hoor ik dezelfde soort verhalen. Die gaan dan niet over mannen en bier, wel over een klasgenoot die in een groep zich heel wat voelt als die een grap maakt ten koste van het kind.

Ik leer kinderen om zich sterker en machtiger te voelen door te ontdekken wat het beste bij hen en de situatie past. Mijn werkgebied is Leidsche Rijn. Door andere Sta Sterk trainers op te leiden, kan ik nog veel meer kinderen in heel Nederland bereiken. 

Soms is dat stilte en sterk negeren, soms door sterk te staan en duidelijk aan te geven waar je last van hebt. Beiden kan heel sterk zijn, al heb ik die avond de kracht van de stilte ontdekt.

Wil jij kinderen en jongeren ondersteunen bij het vergroten van hun eigen kracht?

Bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten bieden wij opleidingen voor dé professional die het verschil wil maken in sociale veiligheid. Je kunt zelfstandig of binnen je organisatie aan de slag als Sta Sterk trainer of je kunt binnen jouw onderwijsorganisatie je specialiseren als anti-pestcoördinator of je verdiepen in sociale veiligheid binnen de kinderopvang. Kortom, er is voor jou ook een mogelijkheid bij om #verschilmaker te zijn!
 

Mirelle Valentijn vennoot kenniscentrum omgaan met pesten

Over Inge Coolen

Op de basisschool had ik graag een professional gehad die mij leerde omgaan met pesten. Ik ben lang (1.89) en intelligent, ik stak dus letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uit. Ik kon daar toen niet goed mee omgaan en ook mijn leerkrachten wisten er geen raad mee. Ik wist toen niet dat dat alleen maar kenmerken zijn waarmee ik werd gepest. Niet iedereen die lang is, wordt gepest. Waarom ik werd gepest begreep ik pas jaren later...

Hoewel ik tijdens mijn studie psychologie al veel interesse had voor het werken met kinderen ben ik eerst toch een ander pad in geslagen. In 2012 ging ik wel met kinderen werken als kindercoach. De keuze om me binnen mijn praktijk  te richten op weerbaarheid en pesten vond ik logisch. Nu ben ik trainer, docent en expert bij Kenniscentrum Omgaan met Pesten en binnen mijn eigen praktijk COOL& Co kindercoaching Leidsche Rijn.

In mijn praktijk kan ik al een aantal kinderen helpen. Door mijn werk als docent bij het Kenniscentrum kan ik nog veel meer kinderen helpen door anderen op te leiden tot professional in sociale veiligheid. De professional die ik zelf zo graag had ontmoet als kind!