Geslaagde opening dag tegen pesten met Julia (12 jr) en webinar Social mediawijs

Opening dag tegen pesten Social Mediawijs Webinar Julia Feel Fine Online St. Omgaan met Pesten

Samen met Stichting Omgaan met Pesten zette Julia zich in voor meer Feel Fine Online

Maandag 19 april opende Julia van Appeldorn De Dag tegen Pesten met Stichting Omgaan met Pesten.  Zij gaf het online webinar Social Mediawijs aan leerlingen uit groep 7&8 en zette zich op deze dag samen met de stichting in voor meer Feel Fine Online.

Juf Daphne Bracke was de gelukkige winnaar van de actie op sociale media en mocht samen met haar leerlingen het webinar volgen. Nadat de leerlingen zich hadden geïnstalleerd in de klas achter hun chromebooks, logden zij in op het webinar. Een vrolijk bericht ter begroeting en muziekje volgden. De Feel Fine Online sfeer was direct voelbaar in de klas. In de chat werden enthousiaste berichten gedeeld, waaruit de belangstelling voor het onderwerp Sociaal Mediawijs bleek. Al snel kwam Julia in beeld.

IMG 20210419 WA0010

 Het effect van likes

Na kennismaken met Julia, ging het webinar van start. Zij had direct de aandacht van de leerlingen door te starten met herkenbare voorbeelden en filmpjes. Ze stond stil bij het effect van likes en het vergelijken van jezelf met anderen en onzekerheid die hierdoor kan toenemen. Op sterke wijze liet ze de leerlingen ervaren dat veel van wat je ziet op sociale media niet echt is.  Dat blijkt ook voor aantrekkelijke reclames en winacties waar ze je vragen om gegevens achter te laten. Ook komt genoeg nepnieuws voorbij.

 

Weet wat er speelt, ouders kijk mee

Ze maakte ook het contact met ouders bespreekbaar. Kijken jouw ouders mee? En zoja hoe vaak? En weet je eigenlijk welke foto’s jouw ouders van jou posten? Ze gaf de leerlingen de opdracht met eigen ouders in gesprek te gaan en adviezen over foto’s die wel kunnen en foto’s die risico’s met zich meebrengen.

Veel kinderen komen in aanraking met beangstigende horror berichten, kettingbrieven met het verzoek om deze door te sturen en gevolgen als je daar niet aan meewerkt of uitnodigingen om aan een challenge mee te doen waarin de opdrachten die kinderen krijgen steeds een beetje verder gaan en grote risico’s met zich meebrengen. Dit was voor veel leerlingen leerzaam. Zij ontdekte wat zij het beste kunnen doen als zij hiermee in aanraking komen.

 

Weet met wie je chat

Een belangrijke boodschap van Julia was dit webinar: ‘Weet met wie je chat!’. De ander is niet altijd wie je denkt dat hij of zij is. Daar kan ook een volwassene achter zitten met verkeerde bedoelingen.

Julia gaf tips om je account en wachtwoord te beschermen, ook voor je vrienden. Want het is niet altijd Feel Fine Online, er kan ook een tijd van ruzie zijn. En dan gaat het soms mis.  

De leerlingen ontdekten wat zij kunnen doen als zij met online pesten in aanraking komen.

Tot slot stond Julia stil bij social besitas, social media etiquette en schermtijd en omgaan met je telefoon, zodat je uitgerust aan je nieuwe dag begint.  Wij zijn natuurlijk heel benieuwd of de leerlingen de creatieve apps om foto’s te bewerken en stop motion video’s te maken waar Julia het webinar mee afsloot ook echt gaan uitproberen.

 

Leren van Julia

Juf Daphne Bracke blikt terug op de periode van thuisonderwijs en het geven van online les op afstand: ‘Superhandig was het en is het om met teams te werken wanneer je niet fysiek les kunt geven aan je groep leerlingen. Maar ik heb ook de niet fijne kant van online (lesgeven) meegemaakt. Ik heb dit als leerkracht actief gevolgd en leerlingen aangesproken op hun onlinegedrag. Ik vind het tof dat mijn leerlingen uit groep 7&8 het webinar van Julia, Sociaal Mediawijs een leeftijdsgenoot mochten volgen. Na afloop vertelde zij veel te hebben geleerd van Julia. Ze willen nog veel meer leren en hebben gevraagd of zij vaker lessen mogen volgen over het omgaan met elkaar online en sociale media’.

 

IMG 20210419 WA00161

 

Verschilmaker Julia in het zonnetje gezet

Mirelle Valentijn, voorzitter van Stichting Omgaan met Pesten, kwam in aanloop naar de Dag tegen Pesten in contact met Julia en vroeg haar of zij de Dag tegen Pesten samen met de stichting wilde openen. Daarop zei zij direct ja. ’ Juist omdat Julia als kind met andere kinderen praat, brengt zij de informatie heel dichtbij. Dat sluit aan bij onze visie op preventieve projecten ‘door kinderen voor kinderen’. Ik heb de kracht hiervan tijdens dit webinar opnieuw ervaren.’ aldus Mirelle.

Julia is een echte verschilmaker en werd dan ook door de voorzitter en stichting in het zonnetje gezet. Zij doet iets goeds, komt in actie en nodigt anderen uit om ook het goede te doen. Een inspiratiebron voor andere kinderen. Julia geloofde in haar idee en daar een succes van gemaakt. Al 500 kinderen en hun ouders namen deel aan haar webinar.  ‘Het leukste vind ik het enthousiasme dat ik terugkrijg en de reacties en de vragen. En na afloop horen dat de kinderen social media wijzer zijn geworden, net zoals deze leerlingen die ik ontmoette op deze dag tegen pesten‘vertelt Julia.

 

Ook een webinar Sociaal Mediawijs van Julia volgen?

Julia haar webinars zijn interactief, zij stelt de leerlingen vragen, maakt gebruik van polls, geeft gelegenheid om te reageren in de chat, deelt veel informatie, praktische tips en aansprekende filmpjes.

Ook een webinar Social Mediawijs van Julia volgen?

Dat kan!

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Online volgen met de klas
  • Online volgen met de klas na schooltijd, thuis met eigen ouders

Bel naar: 06 18 46 95 17

Of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Julia wordt ondersteund door Marjolein Bongers (moeder)

Zij staat o.a. stil bij jezelf vergelijken met een ander, het effect van likes, nepnieuws, challenges, sexting en grooming, schermtijd, online veiligheid en online plezier en creativiteit. 

Het idee voor het webinar ontstond vanuit Julia haar kijk op de aandacht voor mediawijsheid op haar eigen school. Zij vond dat daar te weinig aandacht voor was. Tijdens een social media party die haar moeder organiseerde voor Julia en haar vriendinnen, ervaarde Julia hoe fijn het was om herkenbare ervaringen uit te wisselen. Toen de coronacrisis uitbrak, was een webinar een logische vervolgstap. Julia besloot zelf bij te dragen aan social media wijsheid. Zij geeft de meeste van haar webinars aan kinderen tussen de 10 en 12 jaar, waarbij ouders meekijken en achteraf met hun kind doorpraten.

Feel Fine Online

Het aantal kinderen dat negatieve ervaringen opdoet online is enorm toegenomen het afgelopen corona jaar.  De cijfers van De Kindertelefoon uit de eerste lockdown periode liegen er niet om. Zij registreerde meer gesprekken over digitaal pesten: 16,9% in april 2020 ten opzichte van 3,7% in april 2019 en 11,2% in mei 2020 vergeleken met 3,7% van diezelfde maand in 2019.  De cijfers zijn hoog gebleven.

Deze ontwikkeling is ook waargenomen door Stichting Omgaan met Pesten. In reactie op de lockdowns van de scholen en perioden waarin thuisonderwijs werd gevolgd en online les werd gegeven op afstand, heeft pesten zich verplaatst van school naar de onlinewereld.  

De aanpak van Feel Fine Online richt zich op het bewust maken van jong & oud over het belang je goed te voelen in de online-wereld. Want naast de risico’s die er zijn, biedt de onlinewereld vooral een plek om te delen wie je bent, wat je doet en beleeft met elkaar en om plezier te maken of je vrienden te ontmoeten. 

Ter gelegenheid van de Dag tegen Pesten, trakteert Stichting Omgaan met Pesten, Nederland & België op een gratis lespakket ‘Feel Fine Online’ voor kinderen uit groep 5 t/m 8 van de basisschool en leerjaar 1 & 2 van het voortgezet onderwijs.

In dit lespakket zijn tips voor het gesprek over Feel Fine Online, een over de streep spel en een leuke Kahoot quiz opgenomen. Het lespakket is aan te vragen op www.omgaanmetpesten.nl en kan in het onderwijs, de kinderopvang en andere omgevingen waar kinderen en jongeren samenkomen, worden ingezet. De stichting maakt graag samen het verschil, zodat iedereen zich ook online fijn kan voelen. Het is een follow up op de campagne van de Week Tegen Pesten.

Een ‘Feel Fine Online’ workshop in jouw organisatie? Kijk op overzicht van trainers voor een trainer in jouw omgeving.

De trainers Omgaan met Pesten geven door het hele land online en fysieke workshops ‘Feel Fine Online’, ouderavonden en bijscholing aan professionals, binnen het onderwijs maar ook daarbuiten, denk bijvoorbeeld aan kinderopvangcentra en sportverenigingen.

Stichting Omgaan met Pesten: 

De professionele trainers van Stichting Omgaan met Pesten zijn werkzaam vanuit hun eigen praktijk, school of organisatie. Tijdens hun intensieve opleiding bij het Kenniscentrum Omgaan met Pesten hebben zij geleerd te werken met de Sta Sterk methodiek. Scholen en andere organisaties kunnen terecht bij trainers voor deskundigheidsbevordering van personeel en ouders en voor ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het sociaal veiligheidsbeleid. Ook geven trainers de antipestprogramma’s ‘Sta Sterk op School ‘en ‘Omgaan met Elkaar’ aan klassen binnen het basis- en voortgezet onderwijs en Sta Sterk & Feel Fine Online workshops in diverse organisaties waar jeugd & jongeren samen komen. Ouders kunnen hun kind aanmelden voor een Sta Sterk training en de brugklastraining Stevige Stap.

Trainers zetten zich daarnaast belangeloos in binnen projectgroepen. De ontwikkeling van het gratis lespakket voor de dag tegen pesten is daar een goed voorbeeld van.

Vanuit het Kenniscentrum Omgaan met Pesten worden de opleidingen anti-pestcoördinator /coördinator sociale veiligheid binnen het onderwijs en de opleiding tot trainer Omgaan met Pesten verzorgd.